בשדות פלשת 1948 אורי אבנרי חטיבת גבעתי שועלי שמשון

בשדות פלשת 1948 אורי אבנרי, הוצאת טברסקי 1952

ערב מלחמת העצמאות עבד אורי אבנרי כעיתונאי בעיתון כלכלי קטן ומפעם לפעם העביר ידיעות לידיד במערכת עיתון הערב החדש ל עיתון 'הארץ' שנקרא 'יום-יום'. יום אחד, הציע לו הידיד שיכתוב רשימות משדה הקרב. התוצאה היא אחד הספרים ואולי הספר החזק ביותר והמטלטל ביותר שאי פעם נכתב על מלחמת העצמאות, על החייל בקרב, במילים פשוטות, ללא קישוטים וללא מטפורות. מה שראית זה מה שיש!מה שחשת-זה מה שחשת!הכאב הוא כאב, האבדות הם אבדות, ביזת חיילי האויב היא ביזה!הפחד הוא פחד!מוג לב הוא מוג לב. האומץ הוא בעצם טיפשות. ספרים הנכתבים על מבצי קרב כוללים את מצב רוחו של הכותב ובזאת הוא משפיע על סגנון הכתיבה. אורי אבנרי החליט במודע להתעלם מרגש ולהתעלם ממצבי רוחו ולהביא דברים כהווייתם. למפקדים היה יחס דו ערכי לכתיבה שכזו. לעתים התרגזו, לעתים עצמו עין, אסרו, עודדו ואיימו. צבי צור, צ'רה, רב -אלוף השאיל לאבנרי תת מקלע טומי מרשים ביותר בנוסח רמבו להיום ושלח אותו לתל אביב כדי להכריח עיתונים לפרסם מאמרים של אבנרי שבו הוא מחא על הכתבות שלו אבל שיוחסו למשה דיין. לאחר שאסרו על אבנרי את הכתיבה, שלח לו מפקד החטיבה האגדי שמעון אבידן ברכה על מאמר שפרסם נגד פולחן האלילים שנערך לטנקים של יצחק שדה. באופן יוצא מן הכלל לא נביא קטע משדה הקרב אלא דברים פשוטים שאמר  אחד מהמפקדים:
"החטיבה אינה מטה, אינה פיקוד, ואינה מערכת של חוקים ופקודות. החטיבה היא קודם כל-מאות זוגות רגליים. הרגליים הובילו אל הקרב-אף כי מתוך פחד. הרגליים עמדו ולא ברחו-אף כי כמעט אבדה התקווה. והרגליים צעדו, וצעדו, וצעדו. בעייפות, בגשם, בבוץ, בשרב-כשלו וצעדו. ולכל זוג רגליים היה לב. לב שחש בכאב, שהרגיש בעייפות. שנאבק עם הפחד. בלב הזה התחולל הקרב האמתי, הקרב שהכריע. בלבו של הלוחם הבודד ניצחה החטיבה. זה הסוד אשר שמו: ג ב ע ת י. "  עמוד 334
אורי אבנרי עורך השבועון הישראלי המפורסם בעולם "העולם-הזה" שלחם במדיניות החברתית המפלה ובתפיסה האימפריאליסטית של מדינת ישראל ממבצע קדש ועד מלחמת לבנון הראשונה ועל אי נכונותה של ישראל להתערות במרחב השמי.  שלטון החושך של בן גוריון ושל הממשלות שלאחריו נלחמו בכל דרך בשבועון. נשלחו בריונים, הוטמנו פצצות, אבל אורי אבנרי ושלום כהן בשלהם.

מהדורות שונות: מהדורה ראשונה ב-1949
מהדורה שנייה 5 ביולי 1949
מהדורה שלישית 15 באוגוסט 1949
מהדורה רביעית 25 באוקטובר 1949
מהדורה חמישית ינואר 1949
מהדורה שישית 1 ביולי 1950
מהדורה שביעית 15 בדצמבר 1950
מהדורה שמינית 15 באוגוסט 1951
מהדורה תשיעית 25 בינואר 1952
מהדורה עשירית 1 באוגוסט 1953
מהדורה אחת עשרה 1 באוגוסט 1975
מהדורה 12 1998 הספרייה החדשה
בשדות פלשת 1948 אורי אבנרי הוצאת טברסקי 1952

גבעתי שועלי שמשון

השארת תגובה

מתויק תחת מלחמות ישראל, מלחמת העצמאות ישראל, מלחמת קדש

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s